Säännöllinen pesu ja vahaus turvaa maalipinnan

Juha Laakkonen (Spectra)

”Kori on auton kallein varaosa”, muistuttaa Spectra Car Wash Oy:n projektipäällikkö Juha Laakkonen.  Kun auto pidetään puhtaana, auton pesu on nopeampaa, vaivattomampaa ja kustannustehokkaampaa.

Mitä pidempään auto on pesemättä, sitä voimakkaampia kemikaaleja joudutaan käyttämään puhtaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Samalla maalipinta kuivuu. Maalipinnan kuivuminen johtaa siihen, että lakka alkaa hilseilemään pois, pintaan tulee helpommin epäpuhtauksia ja lian tarttuminen lisääntyy koko ajan. ”Tämä johtaa että pesuja tarvitaan useammin. Kannattaa siis pestä ja vahata auto säännöllisesti”, Laakkonen toteaa. Pesemättömyys alkaa vaikuttaa välittömästi myös uuden auton maalipintaan. Siksi auton maalipinta tulee suojata kunnolla ennen käyttöönottoa. Auto kannattaa pestä noin kaksi kertaa kuukaudessa, jotta auto pysyy riittävän puhtaana. Talvi-, kevät- ja syksykausilla pesuja tarvitaan luonnollisesti useammin, kesällä harvemmin. ”Esimerkiksi suola ja piki imeytyvät maalipintaan niin tiukasti, etteivät ajan kuluessa enää irtoa tavallisella pesuaineella, jolloin tarvitaan puhdistavia vahoja. Ja taas ollaan menetetty maalipinnan kiiltoa”, Laakkonen huomauttaa.

Maalipintaa uhkaavat myös lukuisat muut asiat. Lintujen jätökset ovat niin voimakkaita, että ne pitää ottaa välittömästi pois. Lokin jätöksissä on usein ammoniakkia, joka aiheuttaa helposti maalipintaan pysyvän vaurion polttaen itsensä läpi lakkojen ja pintamaalin. ”Jätökset tulee välittömästi pyyhkiä pois märällä paperilla. Tämän jälkeen auto pitää mennä pesemään puhtaaksi”, Laakkonen neuvoo.

Autoa ei myöskään kannata säilyttää auringonpaisteessa. Auringon valon vaikutus eri väreihin vaihtelee, mutta alttiimpia ovat punainen, valkoinen, keltainen ja musta. Erityisesti punainen väri vaatii säännöllisen vahauksen sävyn säilyttämiseksi.  Maalipinnasta tulee pahasti palaneessa autossa matta ja kun väri on riittävän haalistunut, kovavahaa ei voi enää käyttää, sillä se palaisi kiinni. ”UV-suojalla varustettu vaha ja varjoinen säilytyspaikka auttavat asiaan”, Laakkonen jatkaa.

Puun alla säilytettävää autoa uhkaa pihka, joka on erittäin hankala irroittaa. Auringon valossa pihka palaa kiinni maalipintaan, eikä sitä saa normaaliaineilla pois. ”Pihkan saa irti hyvästä maalipinnasta, jos vahaus on kunnossa. Autofiksaamoissa pihka postetaan oikeilla aineilla, jotka eivät vahingoita maalipintaa”, Laakkonen opastaa.  

Kiveniskemät täytyy korjata välittömästi, sillä pohjamaalista läpi mennessään ne alkavat ruostuttaa peltiä. ”Parhaiten vältyt kiveniskelmiltä kun pidät kunnollisen turvavälin. Samalla liikenneturvallisuutesi paranee”, Laakkonen toteaa.

Yritysinfo

Spectra Car Wash Oy:n Tampereen toimipaikka on autojen puhtauteen ja pintojen hoitoon keskittynyt pesukatu, jossa on myös oma kahvila. Pesukatu on Suomen nykyaikaisin ja suurin – yli 70 metriä pitkä, miehitetty autopesula.

www.autopesulat.fi