Näin toimii autonpesukone

Hyvä pesutulos perustuu neljään elementtiin; aikaan, lämpötilaan, mekaaniseen kosketukseen ja kemiaan. Jotta pesutapahtuma saadaan mahdollisimman nopeaksi, on pesussa kiinnitetty erityisesti huomiota mekaanisen kosketuksen ja pesukemian optimointiin.

Katso autonpesun vaiheet. Klikkaa pikkukuvaa niin aukeaa isompi kuva jonka alla on tietoa ko. pesuvaiheesta.

01. Esipesu

Pesutapahtuma alkaa esipesukemikaalin levityksellä. Esipesuaine vetää lian irti auton pinnasta.

02. Vaahto

Vaahto tehostaa vaikutusta antamalla vaikutusaikaa ja estämällä valumista.

03. Korkeapainepesu

Korkeapainepesu siirtää pehmennetyn lian auton pinnoilta, vanteista sekä alustasta, myös kohdista joihin pesuharja ei pääse. Korkeapainepesun jälkeen pinta on yhtä puhdas kuin harjattomassa pesukoneessa pesty auto. Maalipinnalle jää vielä mikroskooppisen pieni, sähköstaattisesti varautunut likahiukkanen, josta käytetään nimitystä liikennekalvo.

04. Pyöränpesu

Pyörät pestään usein harjattomasti tai harvemmin harjalla kuitenkaan vanteita ja pölykapseleita naarmuttamatta. Pyöränpesua voidaan tehostaa jo esipesuvaiheessa levittämällä vanteisiin esipesuaine.

05. Alustapesu

Alustapesu poistaa auton alustasta likaa noin 0,4–0,8 kilogrammaa autoa kohden.

06. Harjapesu

Harjapesussa liikennekalvo siirrettään pois maalipinnalta pesuharjojen avulla. Pesuharjojen tehtävä ei ole irrottaa likaa, vaan siirtää jo esipesuaineella pehmennetty kalvo pois maalipinnalta. Samalla pesuharjat  saavat harjashampoota, joka pitää pesuharjat pidetään puhtaina ja liukkaina. Pesukoneissa käytetään pehmoharjoja, joiden materiaali on saksalaisen Suomen Autoliittoa vastaavan ADAC organisaation tutkimuksen mukaan naarmuttamatonta. Ja aina harjataan jo harjattomasti pestyä pintaa.

07 Kiillotusvahan levitys

Kiillotusvahapesun loistava viimeistely saadaan aikaan levittämällä ensin vaahtoava kiillotusvaha.

08. Kiillotusvaha

Kiillotusvaha harjataan auton pintaan pehmoharjoilla.

09. Kuumavahapesu

Kuumavahapesussa auton maalipinnalle levitetään kuumavaha. Kuumavaha saa aikaan kiiltoa maalipintaan ja parantaa kuivaustulosta. Kaikissa pesuissa pinta huuhdellaan lopuksi kuivausvahalla. Ennen kuivausta voidaan jo havaita, kuinka vesi kuroutuu puhallettaviksi pisaroiksi ja valuu suureksi osaksi pois auton pinnoilta.

10. Kuivaus

Kuivaus tehdään suuritehoisilla puhaltimilla, liukuvat pisarat puhalletaan pois pinnoilta.

11. Ympäristö

Pesussa käytettävä vesi ja kemikaalit käsitellään. Pesuhallin lattiassa sijaitsee ensin hiekanerotuskaivo, jonka jälkeen öljynerotuskaivo erottaa vielä autoista irtoavan öljyn. Pesuvesi kulkee viemäriverkkoa  pitkin jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi. Paljon vettä käyttävät pesukoneet saattavat olla myös vedenkierrätysjärjestelmällä varustettuja, jolloin suurin osa pesuvedestä palautetaan korkeapainepesun käyttöön. Näin ollen koneellinen autonpesu on ympäristöystävällisin tapa pestä auto.