23.1.2012 09:00

Konepesu onnistuu pakkasella

Talvi asettaa vaatimuksia autoilijalle. Auton pinnat ovat usein jäiset ja lukkojen sekä tiivisteiden jäätyminen pesun jälkeen pelottaa.

Auto kannattaa säilyttää talvella mieluiten ulkolämpötilassa katoksessa. Lämmin autotalli kuivattaa lian auton pintaan ja tekee konepesusta vaikeampaa. Pesty auto kannattaa kuitenkin viedä lämpöiseen talliin kuivumaan, jos mahdollista.

Voitelevaa lukkoöljyä tulee käyttää säännöllisesti, mikä estää lukkojen jäätymisen. Tiivisteisiin laitetaan silikonia ja pesun jälkeen ne kuivataan viimeistelyliinalla. Voiteleva öljy voitelee lukon ja se estää sen, että vesi ei pääse jäädyttämään lukkoa.

Auton liikkeellä olo riittää usein estämään jäätymisen. Autoa ei saa jättää parkkiin heti pesun jälkeen. Ensinnäkin paikallaan olevan auto jäätää herkästi ja suoraan parkkiin ajetussa autossa vanteisiin jäätynyt vesi saattaa tuottaa täristävän yllätyksen liikkeelle lähdettäessä.

Normaalilla pakkaskelillä alustanpesu on suositeltavaa suolan poistamiseksi. Auton käydessä suunnataan sisäpuhaltimia mahdollisimman tehokkaasti myös jalkatilaan. Kovalla pakkasella kosteus nousee ylös ja huurruttaa lasit.

Alle - 20 asteen olosuhteissa konepesut yleensä pysähtyvät, koska pesuhallien ovitekniikka ei kestä jäätävää kosteutta ja samoin pesukysyntä laskee. 

Jäiselle autolle kannattaa valita ns. talvipesuohjelma, jossa lumi poistetaan ensin korkeapainevedellä ja vasta sitten levitetään esipesuaine. Varsinkin kattokaiteellisessa autossa lumi jäätää helposti kattoon kaiteiden väliin.